Artikelen over: Webhosting

Toegangsrechten voor bestanden en mappen wijzigen in Bestandsbeheer

Als u beschikt over bestanden of webpagina’s die niet langer toegankelijk moeten zijn vanaf internet, dan kunt u de toegangsrechten van deze bestanden in Bestandbeheer aanpassen.

(Plesk voor Linux) De rechten van een bestand of map wijzigen:

Ga naar Websites & domeinen > domeinnaam > Bestandsbeheer.

Klik op de regel die hoort bij het bestand of de map waarvoor u de rechten wilt aanpassen en klik vervolgens op Rechtenwijzigen.

Notitie: Bestandsbeheer toont geen knop Rechten wijzigen voor bestanden en mappen die horen van een gebruiker zonder abonnement (bijvoorbeeld de gebruiker root of apache); het is niet mogelijk om de rechten van deze bestanden en mappen te wijzigen.

Selecteer de rechten die u aan de gebruikersgroepen wilt toekennen of juist wilt weghalen.

Als u de rechten van een map wijzigt, dan kunt u ervoor zorgen dat de onderliggende bestanden en mappen deze gewijzigde rechten erven. Om dit te doen, zorgt u dat het selectievakje “Rechten recursief wijzigen” is ingeschakeld.

Wanneer u de rechten hebt gewijzigd klikt u op Opslaan.(Plesk voor Windows) De rechten van een bestand of map wijzigen:

Ga naar Websites & domeinen > domeinnaam > Bestandsbeheer.

Klik op de regel die hoort bij het bestand of de map waarvoor u de rechten wilt aanpassen en klik vervolgens op Rechten wijzigen.

Doe het volgende:

Om een bestand of map de rechten te laten overnemen van een bovenliggende map (als dit niet al het geval is), selecteert u het selectievakje Sta de bovenliggende map toe om overdraagbare rechten door te geven aan dit object en alle onderliggende objecten. Voeg deze samen met de ingangen die hier expliciet zijn opgegeven.

Om de bestanden en mappen in deze map de rechten over te laten nemen zoals u deze voor de map instelt, selecteert u het selectievakje Rechteningangen van alle onderliggende objecten vervangen door hier getoonde ingangen die van toepassing zijn..

Om te rechten van een groep of gebruiker te wijzigen of te verwijderen, klikt u op de juiste naam in de lijst Groeps- of gebruikersnamen. Als de groep of gebruiker niet voorkomt in de lijst Groep- of gebruikersnaam, selecteer dan de juiste gebruiker of groep uit het menu boven de lijst en klik op : de gebruiker/groep zal in de lijst verschijnen. Selecteer deze.

Om rechten toe te kennen aan of af te nemen van een geselecteerde groep of gebruiker, selecteert u het selectievakje Toestaan of Weigeren voor de rechten die u ziet staan onder Rechten voor <groeps- of gebruikersnaam>. Als de selectievakjes in de kolom Toestaan of Weigeren in grijs worden weergegeven, dan betekent dit dat de rechten worden overgenomen van een bovenliggende map.

Om de rechten te weigeren die als ‘toegestaan’ zijn overgedragen vanaf een bovenliggend object, selecteert u de juiste selectievakjes onder Weigeren. Dit zal de doorgegeven rechten voor dit bestand of deze map teniet doen.

Om de rechten toe te staan die als ‘geweigerd’ zijn overgedragen vanaf een bovenliggend object , zorgt u dat het selectievakje Sta de bovenliggende map toe om overdraagbare rechten door te geven aan dit object en alle onderliggende objecten. Voeg deze samen met de ingangen die hier expliciet zijn opgegeven: hiermee worden de overgenomen rechten verwijderd. Selecteer vervolgens de juiste selectievakjes onder Toestaan en Weigeren.

Om de toegangsrechten van een groep of gebruiker te ontnemen selecteert u de juiste naam in de lijst Groeps- of gebruikersnamen en u klikt op het pictogram ernaast.Voor de fijnafstelling van rechten klikt u op “Geavanceerd” en u doet het volgende:

Om een recht in te stellen voor een groep of gebruiker, selecteert u de juiste naam uit de lijst Groeps- of gebruikersnamen en u klikt op
.
Om de rechten met betrekking tot bestanden of mappen in te stellen of te wijzigen voor een groep of gebruiker, selecteert u de juiste naam uit de lijst Groeps- of gebruikersnamen. Selecteer vervolgens de juiste selectievakjes Toestaan en Weigeren voor de rechten die worden weergegeven onder Rechten voor <groeps- of gebruikersnaam>.
Om een recht aan een groep of gebruiker te ontnemen selecteer u de juiste naam uit de lijst Groeps- of gebruikersnamen en u klikt op
.
Om onderliggende objecten van een map automatisch de rechten te laten overnemen zoals deze zijn ingesteld onder Rechten voor <naam van groep of gebruiker>, selecteert u het selectievakje Rechteningangen van alle onderliggende objecten vervangen door de hier getoonde ingangen die van toepassing zijn en u selecteert de selectievakjes in de lijst Toepassen op die overeenkomen met de objecten die de rechten moeten overnemen.

Klik op OK.

Bijgewerkt op: 18/01/2023