Artikelen over: Narrowcasting

Linux

In dit artikel wordt ervan uitgegaan dat je over van basiskennis van het installeren en beheren van Linux beschikt. Als dat niet het geval is, kan je een kijkje nemen op onze gratis Plug'N Play-software hetgeen een vooraf geconfigureerde versie van Linux is.

Note: Als je een Raspberry Pi wilt gebruiken dan adviseren we om Raspberry Pi OS of Ubuntu Mate als operating systeem te gebruiken omdat die de beste grafische prestaties zullen leveren (ze gebruiken een lichtgewicht Window Manager en bieden up to date drivers). Afhankelijk van jouw narrowcasting inhoud en eisen rondom open source is de beste browser Chrome of Chromium (vraagt meer rekenkracht maar biedt de beste ondersteuning voor video en CSS) of LuaKit (lichtgewicht maar minder ondersteuning voor media en nieuwe HTML/CSS). Houd er rekening mee dat je verschillende combinaties van het operating systeem en browser moet uitproberen voor je de beste combinatie vind voor het Raspberry Pi model dat jij gebruikt.

Dit artikel is geschreven op basis van het gebruik van Ubuntu Linux. Als je een Linux distributie wilt gebruiken die ook van Debian is afgeleid dan zou dit artikel redelijk overeen moeten komen met wat je aantreft in jouw distributie. Als je een andere distributie wilt gebruiken nemen we aan dat je die distributie en Linux in het algemeen zo goed beheerst dat je weet waar je af moet wijken van de precieze beschrijving in dit artikel.

Tip: Als je een nieuwere Intel NUC als speler wilt gebruiken adviseren we het gebruik van specifieke Ubuntu ISO's voor het NUC model dat je gebruikt. Deze bevatten de specikfieke, actuele drivers voor alle hardware van de NUC en garanderen daarmee de beste (grafische/video) performance. De specifieke Ubuntu ISO's (inclusief een lijst voor welke modellen ze bedoeld zijn) kan je op deze pagina van de Ubuntu website vinden. De 'Desktop' optie is de eenvoudigste/snelste manier om aan de slag te kunnen. Als het jouw doel is om zo min mogelijk software op de NUC te installeren en je bent bereid om extra tijd te investeren dan is 'Core' de beste optie.

BasisinstallatieWanneer je voor Linux hebt gekozen, kan je beginnen met de basisinstallatie:

Download en installeer Linux.
Maak een aparte gebruiker aan zonder root/admin rechten om de webbrowser met jouw afspeelkanaal te laten draaien; laten we die speler noemen. Deze gebruiker wordt alleen voor het afspelen gebruikt de rest van de installatie voeren we uit als de root gebruiker.
Nadat alles is geïnstalleerd, installeer je het pakket TTF Microsoft Core Fonts. Dit zorgt ervoor dat alle lettertypen die je op jouw Player pagina's gebruikt worden, correct worden weergegeven. Het pakket heet over het algemeen ttf-mscorefonts-installer. Als dit pakket niet kan worden gevonden, zoek naar Microsoft fonts.

Google Chrome InstallatieAfhankelijk van de distributie is Chromium (de open source versie van Google Chrome's browser) waarschijnlijk al geïnstalleerd en Chrome waarschijnlijk niet. Het is aan te bevelen om Google Chrome te installeren en te gebruiken in plaats van Chromium (hoewel Chromium ook zal werken). Firefox werkt in veel gevallen niet zo goed als Chrome als het gaat om video en animaties.

Controleer eerst of jouw distributie een pakket voor Chrome bevat dat je kunt installeren. Als dat niet het geval is, doe dan het volgende:

Open jouw huidige webbrowser en ga naar http://google.com/chrome. Download en installeer de nieuwste versie van Google Chrome volgens de instructies.
Stel Chrome in als standaardbrowser.
Als Chrome al is geïnstalleerd, kun je het instellen als standaardbrowser:
Klik in Chrome op de knop rechtsboven met de drie horizontale lijnen (of punten, afhankelijk van de versie van Chrome)
klik op Instellingen
selecteer Maak Google Chrome mijn standaard browser
Zorg nu dat videos met geluid correct kunnen worden afgespeeld:
Type chrome://settings/content/sound in de adresbalk.
In de sectie Toestaan klik op Toevoegen.
Vul in [*.]biz en klik op Toevoegen.

Automatische Gebruikers LoginHoe je de speler gebruiker automatisch aanmeldt bij het opstarten, hangt sterk af van de gekozen Linux-distributie. Op Ubuntu en soortgelijke distributies kan het zo eenvoudig zijn als:

Ga naar Systeeminstellingen > Gebruikersaccounts.
Vink het vakje voor automatisch inloggen aan.

De Energiebesparingsmodus UitschakelenOm ervoor te zorgen dat het scherm na een paar minuten niet op zwart gaat, doe dan het volgende (in generieke formuleringen, omdat de exacte instellingen afhankelijk zijn van de gekozen Linux-distributie):

Zorg ervoor dat het stroombeheer het scherm niet uitschakelt na een periode van inactiviteit.
Zorg ervoor dat de helderheid van het scherm niet wordt gereduceerd na een periode van inactiviteit.
Zorg ervoor dat de computer niet uitschakelt of in slaapstand gaat na een periode van inactiviteit.
Zorg ervoor dat de CPU en GPU zijn ingesteld voor maximale prestaties en niet minimaal energieverbruik. Als energiegebruik een probleem is, je kan veel meer geld en energie besparen door een nieuwe CPU / GPU in de maximale prestatie modus te gebruiken dan een oude CPU / GPU in minimale energie modus.
Zorg ervoor dat automatische vergrendeling niet is ingeschakeld.

Deze instellingen vind je onder de energie-/prestatiesinstellingen en monitor-/scherminstellingen van de verschillende Linux-distributies. De supportfora voor de verschillende distributies kunnen zeer nuttig zijn om de benodigde gegevens te vinden om dit correct in te stellen.

Speler Automatisch Uitschakelen (Slaapstand)Wanneer je energie wil besparen, kan je de computer in de slaapstand zetten wanneer je jouw kanaal niet meer laten afspelen. Een makkelijke manier om dit te doen is met cron:

Open een terminal venster.
Typ crontab -e waarna een tekst editor opent.
Voeg de volgende nieuwe regel toe aan het einde van het bestand:

00 19 * * * sudo shutdown -P now

Dit schakelt de computer om 19:00 uit.
Als de crontab is ingesteld, zal het automatisch starten met de computer.
Vanaf nu zal de computer altijd op het ingestelde tijdstip naar slaapstand schakelen.

Automatisch Speler OpstartenAutomatische speler opstarten kan niet worden geconfigureerd in Linux. In plaats daarvan zal je het BIOS van jouw computer moeten controleren of je hiermee automatisch opstarten op een bepaalde tijd kunt instellen.

Warning: De klok die door het BIOS wordt gebruikt, houdt geen rekening met de zomertijd. Dus bij elke planning moet rekening worden gehouden met het feit of de klok op tijd loopt. Raadpleeg de documentatie van het BIOS van jouw computer hoe u dit doet.

Hier is een voorbeeld hoe het werkt op de meeste Intel NUC-computers:

Bij het opstarten van de computer, druk je op F2 om in de BIOS te komen.
Selecteer in het BIOS-configuratiescherm het tabblad Geavanceerd. Zorg ervoor dat de tijd correct is ingesteld. Vergeet niet dat de BIOS de UTC-tijdzone gebruikt.
Selecteer de Power tab.
Selecteer in de rechterkolom het Wake-systeem van S5 vinkje.
Voer de tijd in waarop de computer automatisch moet starten en op welke dag(en) .
Sla de opties op met behulp van F10 en bevestig.

Bijgewerkt op: 21/03/2023