Artikelen over: Webhosting

Index-bestanden instellen

Wanneer een bezoeker van uw website een URL opvraagt die leidt naar een map in plaats van naar een specifiek bestand (zoals www.voorbeeld.nl of www.voorbeeld.nl/voorbeeld in plaats van www.voorbeeld.nl/index.html), dan zoekt Apache naar een index-bestand om weer te geven. Apache zoekt standaard naar de volgende bestanden (in de opgegeven volgorde):

index.html
index.cgi
index.pl
index.php
index.xhtml
index.htm
index.shtml

Als alle zeven bestanden in de map aanwezig zouden zijn, dan zou een bezoeker die de map opvraagt het bestand index.html te zien krijgen. Als index.html zou ontbreken, dan zou Apache het bestand index.cgi weergeven, enzovoorts. Als er geen geschikt index-bestand wordt gevonden, dan wordt standaard de foutmelding “403 Forbidden” weergegeven.

Plesk stelt u in staat om aan te passen welke index-bestanden Apache moet weergeven wanneer een bezoeker een map van uw website opvraagt:

U kunt de volgorde aanpassen waarin Apache zoekt naar index-bestanden (u wilt wellicht dat het bestand index.php standaard wordt weergegeven in plaats van index.html).
U kunt namen van index-bestanden aan de lijst toevoegen, of namen verwijderen. Als de standaardpagina van uw website bijvoorbeeld hello.php is, dan kunt u ervoor zorgen dat Apache deze standaard weergeeft.

De index-bestanden configureren:

Ga naar Websites & domeinen > Apache- & nginx-instellingen.
Onder Index-bestanden selecteert u het keuzerondje Aangepaste waarde invoeren.
Geef de namen op van de gewenste index-bestanden in de volgorde waarop u wilt dat Apache deze moet weergeven en klik op OK. U kunt ook namen verwijderen.

Bijgewerkt op: 19/01/2023