Artikelen over: Webhosting

De header “Expires” instellen

De Apache-header expires bepaalt hoe lang webbrowsers opgeslagen kopiëren van uw webbestanden moeten bewaren voordat ze deze opnieuw van de server moeten opvragen. Het instellen van deze header kan de belasting van uw server verlagen en uw website sneller maken.

U kunt de periode bijvoorbeeld instellen op 10 dagen. Een bezoeker bezoekt uw website en vraagt de pagina index.html op. De browser van de bezoeker slaat een kopie van de pagina op in de cache en voor de volgende 10 dagen laat wordt deze getoond wanneer de bezoeker uw website bezoekt. Als de pagina op dag 11 nogmaals wordt opgevraagd, dan vraagt de browser de pagina opnieuw op van de server omdat de versie die in de cache is opgeslagen is verlopen.

Bij het instellen van de header expires voor websites met dynamische content raden wij aan de optie alleen een antwoord met Expires-headers versturen voor statische bestanden te gebruiken. Anders zullen alle bestanden, inclusief dynamische content, automatisch in de cache van de browser van de bezoeker worden opgeslagen voor de duur van de verloopperiode. Dat is waarschijnlijk niet de bedoeling, omdat dynamische content doorgaans geregeld wordt vernieuwd.

De header “Expires” configureren:

Ga naar Websites & domeinen > Apache- & nginx-instellingen.
Onder Expires selecteert u het keuzerondje Aangepaste waarde invoeren.
Geef de gewenste geldigheidsduur op - de aanbevolen lengte van de verloopperiode is 14 dagen.
Als uw website gebruik maakt van dynamische content, zorg er dan voor dat het selectievakje alleen een antwoord met Expires-headers versturen voor statische bestanden is geselecteerd.
Klik op OK.

Notitie: Als nginx is ingeschakeld, let er dan op dat alleen bestanden die door Apache worden verstuurd beschikken over de expires-header. Als het selectievakje Slimme verwerking van statische bestanden is geselecteerd, dan bepalen de standaardconfiguratie van Apache en nginx welke bestanden als statisch worden beschouwd. Als het selectievakje Statische bestanden rechtstreeks door nginx laten afleveren is geselecteerd en er zijn bestandsextensies opgegeven, dan verwerkt nginx alleen de bestanden met de opgegeven extensies.

Bijgewerkt op: 19/01/2023