Artikelen over: Webhosting

Databases van websites

Als uw website gebruik maakt van aangepaste toepassingen voor het verwerken van gegevens of deze is opgezet om webpagina’s dynamisch aan te maken, dat hebt u waarschijnlijk een database nodig voor het opslaan en opvragen van data.

In Plesk kunt u het volgende doen:

Handmatig een database aanmaken voor uw site.
Een kopie van de database maken.
Accounts voor databasegebruikers aanmaken en toegangsregels instellen.
Verbindingsinformatie bekijken (hostnaam, databasenaam, gebruikersnaam).
Een database op problemen controleren en de database repareren.
Databasedumps exporteren en importeren of reservekopieën van databases maken als onderdeel van reservekopieën van uw abonnement.
Een database verplaatsen naar een ander abonnement.
Een database koppelen aan een van de websites binnen uw abonnement.
Gegevens beheren met externe hulpprogramma’s voor databasebeheer, zoals phpMyAdmin.

Deze bewerkingen zijn beschikbaar vanaf het tabblad Websites & domeinen > Databases.
De lijsten Actief en KlassiekStandaard wordt de lijst met databases getoond in de weergave Actieve lijst. Om over te schakelen naar de weergave Klassieke lijst gebruikt u het pictogram naast het zoekveld. Het belangrijkste verschil tussen de twee weergaves is dat u in de Actieve lijst statistieken over de database kunt bekijken en de naam van de website waaraan de database is toegewezen.


Hulpprogramma’s voor databasebeheerMet de hulpprogramma’s voor databases die met Plesk worden meegeleverd kunt u tabellen in databases bewerken, gegevens importeren en exporteren en SQL-queries uitvoeren. Deze hulpprogramma’s zijn beschikbaar via de link op het tabblad Websites & domeine > Databases. Plesk gebruikt bijvoorbeeld phpMyAdmin voor het beheer van MySQL-databases.


Automatisch aanmaken van databasesAls u een app uit de Toepassingscatalogus installeert worden alle vereiste databases en databasegebruikeraccounts automatisch aangemaakt. U kunt er ook voor kiezen om een handmatig aangemaakt gebruikeraccount toe te wijzen aan een database die door een webapp is gemaakt. Zie voor meer informatie de sectie Webtoepassingen > App-databases.


Toegang tot databases via ODBCAls u een toepassing wilt instellen met een database die gebruik maakt van een Open Database Connectivity (ODBC)-driver, dat moet u hiervoor eerst de juiste ODBC-datasource aanmaken in het besturingssysteem. In Plesk voor Windows kunt u ODBC-datasources aanmaken voor een aantal ondersteunde ODBC-drivers. Zie voor meer informatie Toegang tot databases via ODBC (Windows).

Bijgewerkt op: 23/01/2023