Artikelen over: VoIP

Cisco BLF (Busy Lamp Field)

IntroductieHoe gebruik ik de BLF functie (Busy Lamp Field), Speed Dial en Call Pickup in combinatie met de SPA962, SPA942 of SPA504G? In dit artikel bespreken we de setup voor ons platform en de informatie is vaak ook te gebruiken voor Asterisk, trixbox, of freePBX. Met BLF kun je op je toestel zien of een bepaalde extensie in gesprek is. Dezelfde knoppen zijn ook te gebruiken voor Call Pickup (het aannemen van een gesprek die bij je collega over gaat) en Speed Dial, om deze collega met 1 druk op de knop te bellen.

ConfiguratieToestellen die gebruik kunnen maken van BLFCisco SPA 942
Cisco SPA 303
Cisco SPA 5xxG + Cisco SPA 500s (attendant console)
Cisco SPA 962 + Cisco SPA 932 (attendant console)

BLF, SD en CP instellen op de SPA 962 of 504G met attendant consoleGa met je browser naar het IP adres van je toestel en klik rechts bovenin op admin en daarna op advanced.
Ga naar het tabblad SPA932 / attendant console
Vul bij Server Type de waarde RFC3265_4235 in
Vul bij SPA932 / attendant console de Call Pickup Code de waarde 8 in. Deze waarde is gelijk aan de Asterisk General Call Pickup code die in Asterisk geconfigureerd is. Met FreePBX staat dit ingesteld onder Feature Codes.

Line key codes

Nu kun je onder de verschillende knoppen (Key x:) de te controleren extensies ingeven. Het standaard format is fnc=blf+cp+sd;sub=account_id@serverdomain;nme=naam;vid=1

fnc=**blf**+**cp**+**sd**;**sub**=account_id@$PROXY;**nme**=naam;**vid**=1

De verschillende waarden van de string uitgelegd:

fnc: staat voor functie. BLF = "Busy Lamp Field", SD = "Speed Dial" en CP staat voor "Call Pickup".
sub: staat voor het account dat je wilt monitoren. Dijvoorbeeld 123400038@$PROXY
vid: staat voor de te gebruiken lijn. Dit is alleen van toepassing als je meerdere VoIP accounts in één toestel hebt staan.
nme: staat voor naam en is alleen van toepassing bij 500s of soortgelijke consoles.
De instellingen zien er nu als volgt uit:

fnc=blf+cp+sd;sub=123400007@$PROXY;nme=Erwin;vid=1BLF instellen op de SPA 504, 303 & 942Zorg ervoor dat je toestel is voorzien van de laatste versie van de firmware. Hiervoor kun je terecht in de portal, ga vervolgens naar VoIP accounts, en klik op Provisioning, voer hier het IP adres in en selecteer het betreffende toestel.

Achterhaal het IP adres van de telefoon: het IP adres van het toestel kun je achterhalen door op de knop onder het envelopje te drukken en vervolgens kies je voor optie 9. Het IP adres wordt nu weergegeven in het display.

Als het toestel up-to-date is, doe dan het volgende:Ga met je browser naar het IP adres en klik rechts bovenin op admin en daarna op advanced.
Ga naar het tabblad Phone
Zet de waarde van Extension op Disabled.
Vul bij Short Name de naam weer die zal worden meegegeven in het display van het scherm.
Zet de Share Call Appearance op Shared.
Bij Extended Function kun je nu de Line key codes ingeven (zie de paragraaf Line key codes hierboven
Selecteer bij Server Type de waarde RFC3265_4235 en bij Call Pickup Code de waarde 8
Gefeliciteerd: BLF staat ingesteld.

De instellingen zien er nu als volgt uit:
Onder Ext-1 in het toestel kan je de volgende instellingen gebruikenDe attendant consoleDe attendant console is zeer geschikt voor personen die veel verkeer voor de organisatie afhandelen en vaak doorschakelen. Voorbeelden zijn secretaresses of telefonistes. Je kunt tot twee attendant consoles aansluiten op één toestel.

2 bedrijven 1 BLF consoleAls je één receptionist hebt die voor twee bedrijven de telefoon aanneemt dan is het noodzakelijk om voor elk bedrijf een VoIP account in je toestel te zetten. De BLF werkt standaard alleen voor account 1. Wil je BLF voor andere accounts gebruiken dan moet je dit aangeven middels de volgende regel:

fnc=blf+cp+sd;sub=123400007@$PROXY;vid=2

Hierbij is vid=2 het nummer van de extensie waarop het VoIP account staat ingesteld.

Speed DialWil je een extern nummer onder een knopje van je BLF instellen (speed dial)? Gebruik dan de volgende regel:

fnc=sd;ext=0501234567;nme=Extern

Line key als speed DialOok is het mogelijk een line key te gebruiken als speed dial toets, hiervoor log je in op de webinterface van het toestel. Vervolgens klik je rechts bovenin op 'admin login' en vervolgens op 'advanced'. Ga daarna naar het tabblad 'Phone' en kies welke line key je wilt aanpassen. Vervolgens wijzig je het volgende

Extension wijzigen naar "diabled"
Share Call Appearance: "shared"
Extended function: Vul hier de configuratieregels in zoals hierboven beschreven.
Als laatste druk je op 'submit all changes'

Bijgewerkt op: 23/01/2023