Artikelen over: Narrowcasting

ChromeOS via Chrome apparaatbeheer

ChromeOS-apparaten kunnen op afstand vanaf één dashboard worden beheerd met behulp van Google Chrome apparaatbeheer. Hiervoor is een Chrome kiosklicentie per apparaat vereist. Als jje dergelijke licenties nog niet eerder hebt aangeschaft, lees dan het andere ChromeOS hoofdstuk om te zien wat de opties zijn.

Als je besluit je eigen Chrome-apparaatbeheer te gebruiken, volg dan de stappen in dit hoofdstuk om ervoor te zorgen dat de Player app automatisch wordt geïnstalleerd op je ChromeOS-apparaten.

Apparaatbeheer ConfigurerenDe volgende beschrijving is de eenvoudigste manier om de Player app in kiosk modus te laten lopen op een ChromeOS apparaat dat is aangemeld voor een organisatie die nog geen Chrome Apparaatbeheer gebruikt. Als Chrome Apparaatbeheer al gebruikt wordt is het verstandig een complexere configuratie van Appraat-, App- en Gebruikersconfiguraties te gebruiken. Dit valt echter buiten de scope van dit document.

Na de aanschaf van een Chrome abonnement en ten minste één Apparaatbeheerlicentie, kun je inloggen in Chrome als een gebruiker met adminstratierechten en ga je vanaf het hoofddashboard naar Apparaatbeheer:Kies Chrome-beheerGa naar App-beheer:Zoek naar de Player app en selecteer deze:In de Player app instellingen configureer eerst de Gebruikersinstellingen, selecteer de juiste organisatie uit de lijst en klik Opslaan na het configureren:Ga daarna naar "Instellingen van openbare sessie" en configureer deze:Configureer als laatste de Kioskinstellingen:Ga daarna terug naar Chrome-beheer en van daaruit naar Apparaatinstellingen:Configureer de Apparaatinstellingen:Nota Bene: de gebruikersdata moet niet worden verwijderd, zorg er daarom voor dat de Gebruikersgegevens instelling (op de Apparaatinstellingen pagina) als volgt staat ingesteld;Gebruiker Configureren Voor Apparaatbeheer (Optioneel)Het kan handig zijn om een gebruikersaccount aan te maken voor het aanmelden van ChromeOS apparaten. Deze wordt gebruikt om in te loggen op het ChromeOS apparaat nadat Ctrl + Alt + E is ingedrukt. Nieuwe gebruikers kunnen worden aangemaakt vanuit de Beheerdersconsole. Zonder deze speciale gebruiker kan ook elk willekeurig ander gebruikersaccount van de organisatie worden gebruikt.ChromeOS Apparaat AanmeldenWarning: Als er ooit een keer op het apparaat is ingelogd is, zul je het eerst moeten wissen (resetten) voordat je verder gaat. De onderstaande installatieprocedure zal anders niet werken.

Nadat het apparaatbeheer op Chrome is geconfigureerd, voer de volgende stappen uit op een schoon ChromeOS apparaat, waar nog niet op is ingelogd:

Verbind een toetsenbord en muis (of een toetsenbord met ingebouwde touchpad) met het apparaat en zet het aan.

Beantwoord de initiele vragen (taal-, landkeuze en toestenbordindeling) maar log niet in.

Op het login scherm druk te toetsen Ctrl + Alt + E tegelijk in.

Log in met het gebruikersaccount dat is aangemaakt bij het configureren van het Apparaatbeheer.

ChromeOS zal nu automatisch updaten en de Player app zal worden geïnstalleerd en verder alle instellingen die op het Device Management dashboard zijn ingesteld.

Na enkele minuten zou alles klaar moeten zijn. Zet het ChromeOS apparaat uit en weer aan.

De Player kiosk app zal opstarten en een registratiecode tonen. Volg de stappen voor het registreren van de speler om de configuratie van Player af te ronden.

Tip:We raden aan om -indien mogelijk- gebruik te maken van een bedrade netwerkverbinding i.p.v. een draadloze netwerkverbinding.

Op je Chrome dashboard kun je bijhouden hoeveel apparaten zijn aangemeld. Tevens kun je inzoomen om de details van de apparaten te bekijken:Door deze knop te klikken worden gegevens van de aangemelde apparaten getoond.

Apparaatinstellingen Achteraf WijzigenOmdat bijna alle instellingen van een aangemeld ChromeOS apparaat op afstand kunnen worden ingesteld vanuit het Apparaatbeheer dashboard, is het onwaarschijnlijk dat de instellingen van het appraat op het appraat zelf hoeven te worden aangepast. Als het toch nodig mocht zijn kunnen de volgende stappen worden uitgevoerd:

Schakel het ChromeOS-apparaat uit
Sluit een toetsenbord en een muis aan
Zet het weer aan
Het witte opstartscherm zal Druk op Ctrl + Alt + S om kiosk modus te verlaten tonen; Doe dit door tegelijkertijd op de toetsen Ctrl + Alt + S te drukken. Nu zie je het normale aanmeldscherm.
Wijzig een van de instellingen.
Start het ChromeOS-apparaat opnieuw.

Note: Wanneer je het selectievakje Houd dit toestel nu in kioskmodus hebt geselecteerd zoals hierboven beschreven, is onmogelijk om de Chromebox te onderbreken met Ctrl + Alt + S tijdens starten van de Player-app. Je zal de Chromebox eerst moeten wissen (resetten) voordat je weer toegang kunt krijgen.

Bijgewerkt op: 15/03/2023