Artikelen over: VoIP

Android

Android native VoIP clientIn sommige Android toestellen zit een VoIP Client. VoIP werkt goed samen met deze VoIP client, maar daar moet je een kleine aanpassing voor maken in de instellingen van je VoIP account.

Let op: sommige fabrikanten zoals Samsung hebben in hun custom ROM de SIP mogelijkheden uitgeschakeld.

Instellen van de Android SIP clientGa op je telefoon naar:

Menu
Instellingen
Oproepinstellingen
Accounts
en klik op "Account Toevoegen"
In de android SIP client stel je de volgende gegevens in:

Gebruikersnaam (Account ID)
Wachtwoord
ServerVervolgens kun je aangeven of het VoIP account je primaire account is. Dit is het "hoofd" account van de SIP accounts en het account waar je vervolgens standaard mee uit zal bellen.

Tot slot kun je aangeven of je inkomende VoIP gesprekken wilt ontvangen. Dit kost je over 16 uur gebruik ongeveer 5% van je accuspanning.Uitbel instellingenTot slot kun je bepalen wat je "uitbel instellingen zijn". Deze vind je onder:

Menu
Instellingen
Oproepinstellingen
Internetoproepen gebruiken
Vervolgens kun je kiezen voor:

Alle oproepen
Alleen internet oproepen
Vragen bij elke oproep.
Heb je een "standaard" Android telefoon (geen custom rom), dan is "vragen bij elke oproep" een goede optie. Op het moment dat je WIFI verbinding hebt, en je wilt gaan bellen, dan vraagt het toestel of je dat met je mobiel of met je VoIP account wilt doen.

Custom ROMs en VoIP bellenDraai je een custom rom, dan kan het zijn dat bellen over internet is aangezet in de ROM. Dit betekent dat je ook met VoIP kunt bellen over een 3G/4G verbinding. Google heeft dat standaard uit staan. Het is niet handig dat de ROM bouwers dit aan zetten om meerdere redenen:

De kwaliteit van 3G/4G is te laag om een goed VoIP gesprek te kunnen voeren
Hij vraagt je dan voor iedere oproep of je via VoIP wilt bellen, wat niet gebruikersvriendelijk is
Je accuduur wordt korter.

Mobiel VoIP en kwaliteitWe kunnen de kwaliteit bij bellen over WIFI niet waarborgen dus dat is volledig voor eigen risico. Dit geldt nog meer voor bellen over 3G/4G, omdat hier nog minder bandbreedte beschikbaar is.

Eventueel kun je gebruik maken van een G729 codec. Dit is een betaalde codec en de kwaliteit is standaard minder goed, maar hij gebruik tot een factor 4 minder bandbreedte.

Bijgewerkt op: 25/01/2023